zox.gr / ΤΑΙΝΙΕΣ / The Negro Travelers’ Green Book: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το οσκαρικό «Πράσινο Βιβλίο»
ΤΑΙΝΙΕΣ

The Negro Travelers’ Green Book: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το οσκαρικό «Πράσινο Βιβλίο»

Το Green Book αναδείχτηκε ταινία της χρονιάς και το zox.gr γράφει για την αληθινή, όσο και συγκινητική ιστορία που κρύβεται πίσω από το οσκαρικό "Πράσινο Βιβλίο".

Το σενάριο του «Green Book», της ταινίας που πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς, βασίζεται στα όσα έζησε στις αρχές των ’60s ο πρώην πορτιέρης και μπράβος Τόνι Βαλελόνγκα, όταν χρειάστηκε να εκτελέσει χρέη οδηγού στην περιοδεία του διάσημου τότε Αφροαμερικανού πιανίστα Ντον Σίρλεϊ.

Ο ιταλικής καταγωγής Τόνι ήταν επίσης επιφορτισμένος με την προστασία του Σίρλεϊ, καθώς η τουρνέ περνούσε από τις μεγαλύτερες πόλεις του ακραία ρατσιστικού αμερικανικού Νότου, εκεί όπου η σωματική του ακεραιότητα βρισκόταν σε διαρκή κίνδυνο.

Δίπλα στον εκλεπτυσμένο δανδή και κορυφαίο βιρτουόζο Ντον Σίρλεϊ, ο οποίος επέμενε να τον αποκαλούν «δόκτωρ», ο λαϊκός Ιταλοαμερικανός Βαλελόνγκα με τη βαριά προφορά έμοιαζε παράταιρος. Στην πραγματικότητα όμως οι αποστάσεις που τους χώριζαν δεν ήταν τόσο μεγάλες.

Οι δυο τους κουβαλούσαν τη «ρετσινιά» του ξένου σε μια αμετανόητα φοβική Αμερική, η οποία ήταν απρόθυμη να αποδεχτεί ως ισότιμα μέλη άτομα με δια­φορετικές ρίζες. Συνθήκη ακόμη χειρότερη για κάποιον όπως ο δρ Σίρλεϊ, που είχε την «ατυχία» να έχει μαύρο δέρμα, το οποίο στις περισσότερες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ του ’60 ήταν πρακτικά παράνομο. Green Book: Οι δύσκολες ώρες των Αφροαμερικάνων

Με βάση τους διαβόητους νόμους του Τζιμ Κρόου, ένα σώμα αποφάσεων που θεσμοθετούσε το συστημικό ρατσισμό επιβάλλοντας καθεστώς απαρτχάιντ, οι Αφροαμερικανοί ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν «εγκαταστάσεις και παροχές για έγχρωμους», όπως μέσα μεταφοράς και ξενοδοχεία, τα οποία ήταν εσκεμμένα υποχρηματοδοτούμενα και κακοσυντηρημένα.

Το YellowStone, το Grand Canyon, το Σαν Φρανσίσκο, το Γιοσέμιτι, ήταν προορισμοί – όνειρο ζωής για τον κάθε Αμερικανό που διέθετε αυτοκίνητο και μία τακτοποιημένη ζωή. Ξενοδοχεία, μικρά χόστελς, εστιατόρια, μαγαζιά με είδη τροφίμων ξεπηδούσαν κατά μήκος των νέων οδικών αρτηριών που είχαν κατασκευαστεί και αυτό αν μη τι άλλο ήταν μια ένδειξη ελευθερίας και καλής ζωής. Όχι, όμως, για όλους.

Green Book: Οι πολιτείες που απαγορευόταν να κατέβουν

Οι μαύροι που επέλεγαν να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα: έπρεπε να ετοιμάσουν φαγητό για να πάρουν μαζί τους και να είναι απολύτως σίγουροι ότι θα μπορούσαν να διανυκτερεύσουν στο αυτοκίνητό τους σε κάποιο ήσυχο σημείο, κοντά στη λεωφόρο. Σε κάποιες πολιτείες ήταν σοφό να μην κατέβουν καν από το αμάξι.

Τα ταξίδια, λοιπόν, ήταν τότε για τους Αφροαμερικανούς μια επίπονη διαδικασία, για τον επιπλέον λόγο ότι πολλά εστιατόρια και βενζινάδικα αρνούνταν να τους εξυπηρετήσουν. Και εγένετο… Green Book

Μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά βίας εναντίον μαύρων, ο Victor H. Green, Αφροαμερικανός υπάλληλος ταχυδρομείου και συγγραφέας ταξιδιωτικών άρθρων, αποφάσισε να φτιάξει έναν σωτήριο χάρτη με όλα τα εστιατόρια / βενζινάδικα/ παντοπωλεία / ξενοδοχεία στα οποία δεν θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα μαύροι ταξιδιώτες μαζί με τις οικογένειές τους.

Στην αρχή το βιβλιαράκι κυκλοφορούσε με λίγες σελίδες χρηστικών πληροφοριών και μοιραζόταν από χέρι σε χέρι και σε όποιον μαύρο ήθελε να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Στην αρχή το περιεχόμενων των πληροφοριών αφορούσε μόνο τη Νέα Υόρκη, πολύ σύντομα, όμως, εμπλουτίστηκε με πληροφορίες για πόλεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου που θα επανεκδιδόταν χιλιάδες φορές ήταν «The Negro Travelers’ Green Book» και στις πρώτες σελίδες του υπήρχε πάντα ένα μήνυμα του Green: «Κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει μέρα που αυτό εδώ το βιβλίο δεν θα χρειάζεται να κυκλοφορεί πια. Θα είναι τότε που εμείς, ως φυλή, θα έχουμε αποκτήσει ίσα δικαιώματα και προνόμιο με όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η δουλειά του Green από το Χάρλεμ θεωρήθηκε εκτός από σωτήρια και μία ξεκάθαρη διακήρυξη για τα δικαιώματα των μαύρων, μία καταγραφή της κοινωνίας βίας που υπήρξε η Αμερική μέχρι τις μέρες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ…