zox.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Καμόρα: Η νέα γενιά αλλάζει το στυλ – Φοράνε ακριβά ρούχα και πίνουν σαμπάνιες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καμόρα: Η νέα γενιά αλλάζει το στυλ – Φοράνε ακριβά ρούχα και πίνουν σαμπάνιες

Παιδιά και νέοι έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τα «αφεντικά» της Καμόρα και λανσάρουν ένα διαφορετικό στυλ. Δεν κρύβονται, εμφανίζονται στα social media, φορούν ρούχα γνωστών σχεδιαστών μόδας και πίνουν ακριβές σαμπάνιες.

Μια νέα γενιά μαφιόζων αναλαμβάνει τα καθήκοντα της εγκληματικής οργάνωσης Καμόρα, γνωστής για τη δράση της στη Νάπολη, αναφέρει ο «Guardian».

Παιδιά και νέοι έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τα «αφεντικά» της Καμόρα, λόγω των εκατοντάδων συλλήψεων αρχηγών-μελών της οργάνωσης που προέκυψαν την τελευταία 20ετία από τις Ιταλικές αρχές.

Σύμφωνα με τον «Guardian», πολλοί από τους παλαιότερους αρχηγούς της Καμόρα βρίσκονται, εάν όχι δολοφονημένοι, πίσω από τα κάγκελα.

Με τη νεότερη γενιά να αναλαμβάνει όλο και περισσότερα καθήκοντα, η αλλαγή στο στυλ της οργάνωσης δεν άργησε να φτάσει. Οι παλαιότεροι αρχηγοί της Ιταλικής μαφίας λειτουργούσαν μακριά από το προσκήνιο, τηρώντας τον κώδικα σιωπής γνωστό και ως omerta.

Αντιθέτως, οι σημερινοί εγκληματίες «λύνουν» τον παραδοσιακό κώδικα σιωπής προβάλλοντας τα «κατορθώματα» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «ποζάροντας» με ρούχα σχεδιαστών και σαμπάνιες αξίας εκατοντάδων ευρώ. Δίνουν το παρών τους στα σοκάκια της Νάπολης με μοτοσυκλέτες και πυροβολισμούς.

Μάλιστα, το 2014, μέλη της Καμόρα πυροβόλησαν έναν άνδρα μόνο και μόνο επειδή ζήτησε ένα τσιγάρο. Το 2013, ένας Ινδός δέχθηκε σφαίρα στο στήθος, όταν δύο νεαρά αγόρια «τέσταραν το όπλο» τους. Το φαινόμενο αυτό αποτέλεσε το κύριο θέμα του μυθιστορήματος «La Paranza dei Bambini» του Ιταλού συγγραφέα Roberto Saviano, το οποίο εκδόθηκε το 2016.

Η λέξη Paranza μεταφράζεται ως μια μικρή ψαρόβαρκα, όμως στην γλώσσα των Καμόρα, η λέξη αναφέρεται σε μια εγκληματική ομάδα υπό την ηγεσία νεαρών ατόμων.

Όπως δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, το έγκλημα σε διάφορες περιοχές της Νάπολης είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρει κάποιος να επιβιώσει, και να αποκτήσει λεφτά, ισχύ και σεβασμό. Οι εγκληματικές οργανώσεις είναι οι μόνες που λαμβάνουν υπόψη τους την ύπαρξη αυτών των παιδιών και, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, τα προσλαμβάνουν.

Στη Νάπολη, το φαινόμενο είναι ακόμα πιο ανησυχητικό, διότι η δομή της Καμόρα δεν είναι ιεραρχική όπως στις υπόλοιπες οργανώσεις της Ιταλικής μαφίας. Αντίθετα έχουν δημιουργηθεί διάφορες φατρίες Καμόρα, οι οποίες «πολεμούν» μεταξύ τους για να αποκτήσουν εδαφικό έλεγχο – έναν πόλεμο τον οποίο έχουν αναλάβει οι paranze, ή αλλιώς, οι νεαροι Ναπολιτάνοι.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νάπολης, Giovanni Melillo, δήλωσε ότι οι νέοι προσλαμβάνονται βάσει των ικανοτήτων τους σε θέματα βίας. Οι φατρίες, τους αναθέτουν καθήκοντα εμπορίας ναρκωτικών και εκβιασμών – ένα ανησυχητικό φαινόμενο, αλλά περιορισμένο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λειτουργίες των φατριών που επικεντρώνονται στην διείσδυση στις δημόσιες διοικήσεις και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Roberto Saviano σημείωσε επίσης πως η ύπαρξη των paranze είναι εν μέρει προϊόν της αποτυχίας των κρατικών θεσμών να λειτουργήσουν σωστά, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, αλλά και της έλλειψης κοινωνικής πολιτικής.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, το εφετείο της Νάπολης καταδίκασε 42 μέλη φατριών paranze σε 500 χρόνια φυλάκιση.