zox.gr / ΤΑΙΝΙΕΣ / Αλ Πατσίνο: Κι όμως, είναι ένας αληθινός… Κορλεόνε
ΤΑΙΝΙΕΣ

Αλ Πατσίνο: Κι όμως, είναι ένας αληθινός… Κορλεόνε

Όχι, ο Αλ Πατσίνο δεν είναι μαφιόζος. Αλλά στον "Νονό" έπαιξε τον μικρό Κορλεόνε. Και με το όνομα "Κορλεόνε" θα τον συνδέει πάντα κάτι πολύ δυνατό.

Ο Αλ Πατσίνο είναι ως γνωστόν ιταλικής καταγωγής. Και από τους δυο γονείς του. Όταν ήταν δυο ετών, οι γονείς του χώρισαν και μεγάλωσε στο σπίτι των γονιών της μητέρας του, των παππούδων του δηλαδή.

Εκείνοι ήταν που περισσότερο τον ενθάρρυναν να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού. Και τον βοήθησαν όσο μπορούσαν μέχρι που το 1968, μετά από πολλές δουλειές του ποδαριού, κατάφερε να παίξει στο πρώτο του μεγάλο θεατρικό έργο με τίτλο «The Indian Wants the Bronx».

Τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε ο ρόλος που τον καθιέρωσε στην συνείδηση του κόσμου. Ο ρόλος του Michael Corleone στο αριστούργημα του Francis Ford Coppola, «The Godfather».

Εκεί ο πατέρας του, Vito, που τον υποδύθηκε ο Marlon Brando, έφυγε από ένα χωριό της Ιταλίας και ενώ το επώνυμό του ήταν Andolini, οι αρχές των ΗΠΑ του έδωσαν το επώνυμο του χωριού του: Corleone.

Το Corleone είναι μια μικρή πόλη της Σικελίας, συνολικά 11.128 κατοίκων, πατρίδα πολλών ανθρώπων που έφτασαν ψηλά στους κύκλους της μαφίας. Το πιο παράξενο όμως απ’ όλα είναι πως ο Al Pacino πράγματι κατάγεται από το Corleone.

Οι γονείς της μητέρας του, John και Kate Gerardi, έφυγαν από το Corleone ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή στην Νέα Υόρκη.

Ο πατέρας του Pacino είναι επίσης από την Σικελία και συγκεκριμένα από το San Fratello, κοντά στην Messina. Αυτό κάνει τον Al Pacino 100% «siciliano» στην καταγωγή.

Το κακό ήταν πως οι άνθρωποι που τον ενθάρρυναν περισσότερο να ακολουθήσει την υποκριτική τέχνη, δεν έζησαν για να δουν την εξέλιξή του. Η μητέρα του πέθανε το 1962, ενώ ο παππούς του έναν χρόνο αργότερα. Το χωριό Κορλεόνε

Το Κορλεόνε (σικελ. Cunigghiuni, ιταλ. Corleone) είναι πόλη στη Σικελία της Ιταλίας. Ο δήμος με πληθυσμό 11.500 κατοίκους, υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Παλέρμο της περιφέρειας Σικελίας.

Βρίσκεται 60χμ νότια του Παλέρμο και 110χμ βόρεια του Αγκριτζέντο (Ακράγας) σε υψόμετρο 542 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ονομασία συντίθεται από τις λέξεις cuore (καρδιά) και leone (λέων), συνεπώς μεταφράζεται Λεοντόκαρδος. Το έμβλημα της πόλης είναι ένα λιοντάρι σε όρθια στάση κρατώντας μία καρδιά.

Η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.Χ. Λόγω στρατηγικής θέσης, στη μέση της διαδρομής από το Παλέρμο στον Ακράγαντα, υπήρξε πάντα σημαντική βάση του εκάστοτε άρχοντα της Σικελίας.

Το 840 καταλήφθηκε από τους Άραβες και το 1072 από τους Νορμανδούς. Εκείνες τις εποχές η πόλη ήταν περιτειχισμένη. Τα τείχη ένωναν τους δύο πύργους που βρίσκονται σε δύο μεγάλους βράχους: το καστέλλο Σοπράνο και το καστέλλο Σοττάνο. Το δεύτερο λειτουργεί πλέον ως φραγκισκάνικο μοναστήρι.

Μία συμμαχία δημιουργήθηκε με το Παλέρμο κατά του Καρόλου του Ανδεγαυού και τους Γουέλφους. Στο Κορλεόνε κατέφυγαν οι Γιβελίνοι από την Μπρέσια όταν φάνηκε πως ο αυτοκράτωρ Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν δεν θα μπορούσε να πατάξει τους Γουέλφους.

Μαφία

Η πόλη μπήκε, κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, επανειλημμένα στο προσκήνιο της δημοσιότητας λόγω της μαφίας αφού υπήρξε έδρα ισχυρής φαμίλιας και γενέτειρα πολλών αρχιμαφιόζων όπως του Μπερνάρντο Προβεντσάνο και του Σαλβατόρε Ρίνα.

Πολλοί μαφιόζοι μετανάστευσαν στην Αμερική και δημιούργησαν δίκτυο της μαφίας. Από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα έχουν γίνει, στην πόλη, πάνω από 300 δολοφονίες για λογαριασμό της μαφίας.

Στις 11 Απριλίου 2006 συνελήφθη ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο, αρχηγός της Σικελικής μαφίας και 40 χρόνια φυγόποινος, στην περιοχή του Κορλεόνε. Ο δήμος ανακήρυξε την ημερομηνία εορταστική και μετονόμασε μια οδό σε 11ης Απριλίου (Via 11 Aprile).

Ο δήμαρχος Ν. Νικολόζι δήλωσε πως: «η ημερομηνία 11 Απριλίου θα φέρεται σε δρόμο της πόλης προκειμένου να θυμίζει την ημέρα στην οποία η πάλη για νομιμότητα έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Το Κορλεόνε επιθυμεί να ζήσει στη νομιμότητα και αυτή η ημέρα θα μνημονεύεται για πάντα!».