zox.gr / ΤΑΙΝΙΕΣ / Το μεγάλο λάθος σε πασίγνωστη ταινία που δεν πρόσεξε ούτε ο τελειομανής Φίνος
ΤΑΙΝΙΕΣ

Το μεγάλο λάθος σε πασίγνωστη ταινία που δεν πρόσεξε ούτε ο τελειομανής Φίνος

Ο Φιλοποίμην Φίνος πρόσεχε κάθε λεπτομέρεια στις παραγωγές του. Όμως στη συγκεκριμένη -πασίγνωστη- ταινία, υπήρξε ένα σημείο που διέφυγε της προσοχής του.

Ο Φιλοποίμην Φίνος πρόσεχε κάθε λεπτομέρεια στις ταινίες που αναλάμβανε. Κι όταν λέμε κάθε λεπτομέρεια… το εννοούμε. Ο αξέχαστος παραγωγός ήθελε να παρουσιάζει στον κόσμο τα αρτιότερα αποτελέσματα, ούτως ώστε να διατηρεί ψηλά το πρεστίζ της εταιρείας του.

Ο Φίνος δεν δίσταζε να παρακολουθεί συνεχώς τις ταινίες προτού παραδοθούν και μάλιστα ήταν άκρως παρεμβατικός. Μάλιστα, υπήρξαν και οι φορές που επέστρεφε μονταρισμένο υλικό για διορθώσεις, ενώ στο «Κλωτσοσκούφι», είχε δώσει εντολή να αλλάξει ο πρωταγωνιστής.

Πάντως, όσο προσεκτικός και να ήταν ο Φίνος, τα λάθη παραμένουν… ανθρώπινα. Όπως εκείνο που έγινε στην πασίγνωστη ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» και διέφυγε της προσοχής όλων των τεχνικών, αλλά και του ιδίου του παραγωγού. Το λάθος που διέφυγε της προσοχής του Φίνου

Έπειτα από το σήμα της Φίνος Φιλμ, πέφτουν οι τίτλοι αρχής. Η παραγωγή παρουσίασε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη… Παπαπαμιχαήλ. Ένα «πα»… παραπανίσιο, είχε «ξεγλιστρήσει» από τους υπεύθυνους του μοντάζ, τον σκηνοθέτη, αλλά και τον ίδιο τον Φιλοποίμενα Φίνο.

Το εν λόγω γραμματικό λάθος διέφυγε της προσοχής των πάντων και «ταξίδεψε» μέχρι τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η ταινία έσπασε ταμεία στην πρώτη της προβολή. Έκοψε 739.001 εισιτήρια στην πρεμιέρα, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα εισπράξεων της σεζόν.

Παράλληλα, έλαβε τρίτη θέση στον κατάλογο με τις πιο εμπορικές ταινίες, µετά την Υπολοχαγό Νατάσα
και την Αρχόντισσα και τον αλήτη.

Από το 1969 έχουν περάσει 50 χρόνια. Η ταινία έχει προβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές σε κινηματογράφους, τηλεοράσεις αλλά και στο σαλόνι κάθε σινεφίλ. Οπότε, ήταν λογικό το να εντοπιστεί το λάθος που… ξέφυγε ακόμη κι από τον Φίνο! Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά: Πληροφορίες για την ταινία

Το Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά είναι ο τίτλος μίας ελληνικής δραματικής ταινίας σε παραγωγή Φίνος Φιλμ, του 1969, σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και τον Σπύρο Καλογήρου.

Μυρτώ Θεοδώρου (Αλίκη Βουγιουκλάκη) είναι μία όμορφη δασκάλα που διορίζεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό, την Κρυόβρυση, λίγο πριν ξεσπάσει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Η νεαρή δασκάλα είναι γεμάτη αγάπη για το λειτούργημά της, αλλά και για τους μαθητές της. Με πρωτοποριακές ιδέες στην εκπαίδευση, αποφεύγει τις τιμωρίες και το ξύλο, παρότι στην αρχή τα πιτσιρίκια σκέφτονται διάφορα καψώνια. Τις μεθόδους της δεν εγκρίνουν οι γονείς με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Το χωριό εναντιώνεται όταν η δασκάλα συνάπτει δεσμό με τον Στέφανο (Δημήτρη Παπαμιχαήλ), γεωπόνο και γιο του προέδρου (Παντελή Ζερβό). Το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί στις 27 Οκτωβρίου 1940, στο τέλος του γλεντιού όμως, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ξεσπά ο πόλεμος και ο Στέφανος φεύγει για το μέτωπο. Τα νέα που φτάνουν είναι δυσάρεστα, καθώς γίνεται γνωστό ότι ο άνδρας της Μυρτώς είναι νεκρός.

Τα χρόνια της Κατοχής είναι πολύ δύσκολα και η νεαρή δασκάλα αφοσιώνεται στους μαθητές της, έχοντας φύλακα – άγγελο το συνάδελφό της Άγγελο (Άγγελο Αντωνόπουλο), που έχει μετατεθεί στο χωριό για χάρη της. Με την απελευθέρωση και με τη σύμφωνη γνώμη του πεθερού της, η Μυρτώ αποδέχεται την πρόταση του Άγγελου να παντρευτούν. Η επιστροφή του Στέφανου, που εντέλει δεν είχε πεθάνει αλλά νοσηλευόταν σε ιταλικό νοσοκομείο, δίνει στην ταινία το ευτυχισμένο τέλος.