zox.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Greta Thunberg: Ποια είναι η 16χρονη που προτάθηκε για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Greta Thunberg: Ποια είναι η 16χρονη που προτάθηκε για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Μια έφηβη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, η Greta Thunberg και η δράση της κατά της κλιματικής αλλαγής διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό πλάσμα. Η Greta Thunberg, 16 ετών από τη Σουηδία, αποτελεί ίσως την πιο ιδιαίτερη περίπτωση στη λίστα με τους υποψήφιους για το φετινό Νobel Ειρήνης. Μια μικρή σε ηλικία ακτιβίστρια, η οποία έχει αναχθεί σε σύμβολο χάρη στον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου και στις δράσεις που έχει κινήσει, όπως το κάλεσμα σε σχολική απεργία για το περιβάλλον κάθε Παρασκεύη, η οποία έχει πάρει διαστάσεις μαζικού κινήματος κι έχει το hashtag #FridaysForFuture.

Η πρωτοβουλία της Greta για σχολική απεργία στη χώρα της κορυφώθηκε με μία μεγάλη διαδήλωση έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο τον περασμένο Αύγουστο ενώ έκτοτε η 16χρονη δηλώνει παρούσα σε παρόμοιες δράσεις ανά τον κόσμο.

Εδώ τη βλέπεις σε διαμαρτυρία μαθητών για το περιβάλλον στο Παρίσι, μία από τις πολλές που έχει εμπνεύσει η ίδια τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τους «Πιο Επιδραστικούς Εφήβους» για το 2018.

Η δυναμική Greta έχει κληθεί να μιλήσει σε σημαντικές επίσημες δράσεις για το περιβάλλον, όπως το Συνέδριο του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή τον Δεκέμβρη στη Πολωνία ή το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Davos.

Στην ομιλία της στο TEDex πριν μερικούς μήνες αφηγήθηκε μεταξύ άλλων την περιπέτεια υγείας που της άλλαξε τη ζωή σε πολύ μικρή ηλικία. Στα 11 η Greta έπαθε κατάθλιψη, σταμάτησε να μιλάει και να τρώει, με αποτέλεσμα να χάσει 10 κιλά μέσα σε 2 μήνες, ενώ λίγο αργότερα διαγνώσθηκε με σύνδρομο Αsperger, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και Επιλεκτική Αλαλία.

Όπως τονίζει, όμως με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, για την προστασία του περιβάλλοντος επιλέγει να μιλάει δυνατά. Η ισχυρή επίδραση της Greta ήταν η αφορμή ώστε 3 Νορβηγοί βουλευτές της Σοσιαλιστικής Αριστεράς να την προτείνουν ως υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 2019. Όπως εξηγεί ένας απ’ αυτούς, ο Freddy André Øvstegård, «προτείναμε τη Greta Thunberg διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών. Το μαζικό κίνημα που η Greta έθεσε σε κίνηση είναι μια πολύ σημαντική συμβολή στην ειρήνη».

Ο λόγος της 16χρονης είναι απλός, μεστός και παθιασμένος. Τα ερωτήματα που θέτει, εύλογα. Η μητέρα της Greta είναι η τραγουδίστρια της όπερας, Sara Magdalena Ernman, η οποία συμμερίζεται απόλυτα τις απόψεις της κόρης της, ενώ έχει ήδη δηλώσει πως πλέον δεν κάνει αεροπορικά ταξίδια για περιβαλλοντικούς λόγους.

Παππούς της 16χρονης υποψήφιας για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Olof Thunberg.

Πώς νιώθει η Greta γι’ αυτή την υποψηφιότητα; «Είναι προφανώς τιμή και πολύ ευχάριστο που με πρότειναν για ένα τόσο μεγάλο βραβείο. Είναι απίστευτο και λίγο περίεργο» είπε σε σουηδική εφημερίδα, ενώ σε δηλώσεις της στον Guardian, η έφηβη δήλωσε: «Πιστεύω πως αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή. Θεωρώ ότι η αλλαγή φαίνεται στον ορίζοντα και οι άνθρωποι θα υπερασπιστούν το μέλλον τους».