zox.gr / ΤΑΙΝΙΕΣ / 25η Μαρτίου: Οι ταινίες της ημέρας
ΤΑΙΝΙΕΣ

25η Μαρτίου: Οι ταινίες της ημέρας

25η Μαρτίου: Η επέτειος του 1821 έχει υπάρξει αφορμή για τη δημιουργία πολλών εξαιρετικών ταινιών.

25η Μαρτίου: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 επηρέασε έντονα όλες τις τέχνες στην Ελλάδα.

Μία από αυτές ήταν και ο ελληνικός κινηματογράφος.

Η επέτειος του 1821 έχει υπάρξει αφορμή για τη δημιουργία πολλών εξαιρετικών ταινιών.

Την 25η Μαρτίου τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν από νωρίς το απόγευμα τις ελληνικές πατριωτικές ταινίες που έχουν γυριστεί πάνω στη θεματολογία της ελληνικής επανάστασης.

Ταινίες που προσπάθησαν να ιχνογραφήσουν τη μεγάλη εκείνη περίοδο, με τα πενιχρά μέσα της Ελληνικής παραγωγής αλλά με τις μεγάλες και τεράστιες μορφές των συντελεστών της. Μπουμπουλίνα

Το δίδυμο Ειρήνη Παππά – Αντρέα Μπάρκουλη πρωταγωνίστησε και σ’ αυτή την ταινία, επίσης το 1959, υπό τη σκηνοθεσία του Κώστα Ανδρίτσου.

Θέμα της ταινίας είναι η δράση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας η οποία χήρα πια ταξιδεύει στην Οδυσσό και έρχεται σε επαφή με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, παίρνοντας μέρος στην επανάσταση και δωρίζοντας πλοία ακόμα και με την δικιά της προσωπική προσφορά στο μέτωπο του αγώνα. Παπαφλέσσας

Ο αγώνας και το ηρωικό τέλος του Γρηγορίου Δικαίου Φλέσσα, στο Μανιάκι, κατά τη σύγκρουση με τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ο αγωνιστής έμεινε στην Ιστορία ως Παπαφλέσσας, ο μπουρλοτιέρης των ψυχών.

Συμπαραγωγή του Τζέιμς Πάρις και της Φίνος Φιλμ, ο Παπαφλέσσας του 1971, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου ήταν μια πανάκριβη ταινία, που απέσπασε πολλά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ υποδύεται τον Παπαφλέσσα, από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης μέχρι τον θάνατό του στο Μανιάκι. Ο Χρήστος Πολίτης παίζει τον Δημήτριο Υψηλάντη, η Κάτια Δανδουλάκη την Κατερίνα, ο Φερνάντο Σάντσο τον Δράμαλη, ο Στέφανος Στρατηγός τον Ιμπραήμ πασά και ο Δημήτρης Ιωακειμίδης τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η λίμνη των στεναγμών

Η Λίμνη των Στεναγμών είναι ελληνικό ιστορικό δράμα του 1959 με τους Ειρήνη Παππά, Ανδρέα Μπάρκουλη, Τζαβαλά Καρούσο και Ελένη Ζαφειρίου.

Η ταινία μας μεταφέρει στην προεπαναστατική Ελλάδα και περιγράφει τη σχέση του γιου του Αλή Πασά Μουχτάρ με την Ελληνίδα Ευφροσύνη (κυρά-Φροσύνη). Η κυρα-Φροσύνη είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Ξέροντας ότι θα τιμωρηθεί γι’ αυτή τη σχέση, φυγαδεύει τα παιδιά της στον πατέρα τους και μένει με την πιστή βάγια της στα Ιωάννινα.

Πράγματι, η γυναίκα του Μουχτάρ διατάζει τη σύλληψή της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο παλάτι, όπου ο Αλή Πασάς την βλέπει και την ερωτεύεται. Όταν η κυρα-Φροσύνη αποκρούει τον έρωτά του αυτός διατάζει να την πνίξουν στην λίμνη των Ιωαννίνων. Μαντώ Μαυρογένους

Η Μαντώ Μαυρογένους (Τζένη Καρέζη), αρκετά χρόνια μετά την επανάσταση και την ενεργό δράση της, ζητά τη σύνταξη του αγωνιστή και αναθυμάται τη ζωή της.

Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της (Κάκια Παναγιώτου), πρόσφερε την προίκα της για να στηρίξει οικονομικά την επανάσταση. Θυμάται ακόμα τον έρωτά της με τον πρίγκιπα Υψηλάντη (Πέτρος Φυσσούν) και τις δολοπλοκίες των εχθρών τους.

Η ταινία του Κώστα Καραγιάννη προβλήθηκε το 1971 και έκοψε πάνω από 200.000 εισιτήρια. Η έξοδος του Μεσολογγίου

Οι τελευταίες μέρες της ιστορικής πολιορκίας του Μεσολογγίου.

Η ταινία απεικονίζει ανάγλυφα την όλη κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη, μετά την πολύμηνη πολιορκία των Τούρκων, και αφηγείται τη θαρραλέα προσπάθεια των υπερασπιστών της οι οποίοι επιχειρούν την ηρωική και απελπισμένη έξοδο.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Μάνος Κατράκης, Τζαβαλάς Καρούσος, Άννα Ιασωνίδου, Ίλια Λιβυκού, Τάκης Εμμανουήλ, Χριστόφορος Ζήκας.