zox.gr / OUTDOOR / Φεστιβάλ στην Αθήνα: Επιστήμη, μουσική, αρχιτεκτονική
OUTDOOR

Φεστιβάλ στην Αθήνα: Επιστήμη, μουσική, αρχιτεκτονική

Έρχονται μέσα στην εβδομάδα τρία διαφορετικά φεστιβάλ που θα δώσουν άλλη πνοή στην Αθήνα.

Όλη η Αθήνα… Φεστιβάλ. Επιστήμη, μουσική και αρχιτεκτονική έχουν την τιμητική τους αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα.

Σε πεδίο επιστημονικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων μετατρέπεται αυτήν την εβδομάδα η Αθήνα, αρχής γενομένης από αύριο.

Τρεις διοργανώσεις που έχουν αποδείξει η κάθε μία στον τομέα της πόσο αξιόλογες είναι επιστρέφουν ανανεωμένες και προσαρμοσμένες στο σήμερα για εκείνους που αγαπούν την επιστήμη, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και κυρίως την υψηλή αισθητική σε όλα τα επίπεδα.

Athens Science Festival 03-07/04

Πρόκειται για θεσμό για την Τεχνόπολη, καθώς τα τελευταία 6 χρόνια ανελλιπώς αναλαμβάνει να ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ενδιαφέρουσες ομιλίες, εκθέσεις, εργαστήρια και διαδραστικά δρώμενα συνθέτουν τη διοργάνωση που στοχεύει κυρίως στην πράξη και όχι τόσο στη θεωρία να μας εξοικειώσει με έννοιες που παρότι ζούμε καθημερινά ενίοτε φαίνονται πολύ μακρινές.

Στα φετινά highlights σαφώς ανήκουν μεταξύ άλλων η διαδραστική έκθεση Czech Innovation Expo ή αλλιώς… Invisible exhibition (Αόρατη Έκθεση), η ομιλία του αστροναύτη της NASA Clayton C. Anderson, το εργαστήριο δημιουργίας 3D παιχνιδιών τρόμου, όπως και το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο.

Γενική είσοδος: 5€ (ισχύουν ειδικές τιμές ανέργων – ΑΜΕΑ και (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και κράτησης) σχολικών group 3€ Borderline Festival 03-07/04 | Εντός και εκτός Στέγης

Κι όμως κοντεύει δεκαετία το Borderine Festival, με τα εννέα χρόνια που αισίως κλείνει φέτος να είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σταθερός πυλώνας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Φέτος, το φεστιβάλ διευρύνει τους ηχητικούς μας ορίζοντες διαγράφοντας μία πορεία από τη Βηρυτό στην Αθήνα, αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις μουσικές πρωτοπορίες που φέρνουν δύση και ανατολή πιο κοντά. Παρεμπιπτόντως, το motto της διοργάνωσης «Άκου τα όριά σου, μέσα και έξω από τα όρια της Στέγης» αφού οι δράσεις όντως πραγματοποιούνται εντός και εκτός Στέγης σε διάφορα σημεία και venues της Αθήνας είναι εξαιρετικά εύστοχο. Από αύριο λοιπόν και στο πλαίσιο του φεστιβάλ, πραγματοποιούνται συμπράξεις ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, εγκαταστάσεις, dj-sets, προβολές και ομιλίες που εξερευνούν τις σύγχρονες, καινοτόμες τάσεις της μουσικής και της sound art με βάση τον πειραματισμό, τον αυτοσχεδιασμό και την αλληλεπίδραση μουσικών και κοινού.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν οι: Maia Urstad (Νορβηγία), Halldór Ulfarsson (Ισλανδία), Christof Migone (Καναδάς), Acte Vide (Ελλάδα), Raed Yassin (Λίβανος), Thomas Brinkmann (Γερμανία), Rouba3i (Λίβανος), Tony Buck (Γερμανία), The Eternal Chord (Ηνωμένο Βασίλειο), Charles Matthews (Ηνωμένο Βασίλειο), Claire M Singer (Ηνωμένο Βασίλειο), Sohrab (Ιράν), cORNIzA (Ελλάδα), All Matters (Ελλάδα), Two or the Dragon (Λίβανος), Jérôme Noetinger (Γαλλία), Robert Piotrowicz (Πολωνία), Anna Zaradny (Πολωνία), Aïsha Devi (Ελβετία/Νεπάλ), Emile Barret (Γαλλία), Stefan Fraunberger (Αυστρία), Sam Kidel (Ηνωμένο Βασίλειο), Trigger Happy (Ελλάδα), Nadah El Shazly (Αίγυπτος), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης (Ελλάδα), ARTéfacts ensemble (Ελλάδα)

Στις δράσεις που έχουν είσοδο (διότι οι περισσότερες δεν έχουν) οι τιμές κυμαίνονται από 7-10€, ενώ ισχύουν μειωμένα εισιτήρια για ΑΜΕΑ, συνοδούς ΑΜΕΑ, ανέργους και ειδικές τιμές για φίλους και παρέες 5-9 ατόμων. Open House Athens 2019 06-07/04

Για το Open House Athens μιλήσαμε αναλυτικά πέρυσι με την υπεύθυνη επικοινωνίας και ιδρυτικό μέλος της Open House Greece Ρενάτα Δούμα που μας εξήγησε ενδελεχώς τα πάντα γύρω από τη διοργάνωση που ξεκίνησε το 2012 από τη Θεσσαλονίκη.

Προφανώς και ήταν ζήτημα χρόνου να κατηφορίσει και στην Αθήνα -όπως και έγινε δηλαδή για πρώτη φορά το 2014. Αν και δεν πρόκειται για φεστιβάλ -ακριβώς όπως έχουμε στο μυαλό μας τη συγκεκριμένη έννοια, το διήμερο αυτό δωρεάν αριχτεκτονικών ξεναγήσεων είναι μία ωραιότατη αφορμή για να γνωρίσουμε την πόλη κυριολεκτικά μέσα έξω από τα κτήριά της.

Φέτος, το ανανεωμένο πρόγραμμα του ΟΗΑ 2019 περιλαμβάνει 95 συνολικά κτήρια εκ των οποίων 40 νέες «εισόδους», δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες, εργασιακούς χώρους, στο κέντρο και στα προάστια.

Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση.