zox.gr / ΤΑΙΝΙΕΣ / Barcelona you are… biutiful: Τρεις ταινιάρες που γυρίστηκαν στη μαγική πόλη (vid)
ΤΑΙΝΙΕΣ

Barcelona you are… biutiful: Τρεις ταινιάρες που γυρίστηκαν στη μαγική πόλη (vid)

Barcelona is the place to film, θα έλεγαν μερικοί από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες, οι οποίοι τόλμησαν και πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα, γυρίζοντας τις ταινίες τους στην πανέμορφη πόλη.

Το μυαλό σας σίγουρα θα πάει στην δημοφιλέστατη ταινία Vicky, Christina, Barcelona,ωστόσο υπάρχουν κι άλλες παραγωγές για τις οποίες το καμάρι της Καταλονίας καμαρώνει!

Η Βαρκελώνη αποτέλεσε ένα στοίχημα για παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες, καθώς η ιδιαίτερη φύση της και οι αντιθέσεις της θα μπορούσαν μεν να φιλοξενήσουν αρκετά δυνατά stories. Όμως όλοι, φοβήθηκαν μήπως και η λάμψη της «φυλακίσει» την ίδια την ταινία.

Γι’ αυτό και άνθρωποι όπως ο Woody Allen, ενσωμάτωσαν την «beloved Barcelona» στις ταινίες τους και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Όλα για τη μητέρα μου (1999)

Το Όλα για τη μητέρα μου (Todo sobre mi madre) είναι μια πολυβραβευμένη ταινία του 1999, σε σκηνοθεσία και σενάριο από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Η ταινία ασχολείται με το θέμα του AIDS, τον επαναπροσδιορισμό φύλου, της αναζήτησης σεξουαλικής ταυτότητας, φύλου, θρησκείας, πίστης και λόγου ύπαρξης και τα σχολιάζει με ένα κωμικοτραγικό τρόπο και μια έντονη αίσθηση μαύρου χιούμορ. Η ταινία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας καθώς και βραβείο σκηνοθεσίας και οικουμενικό βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών.

Vicky, Christina, Barcelona (2009)

Δύο νέες και όμορφες Αμερικανίδες με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, η Βίκι και η Κριστίνα, αποφασίζουν να περάσουν το καλοκαίρι τους κάτω από τον ήλιο της Βαρκελώνης. Η πρώτη είναι αρραβωνιασμένη κι επιθυμεί να εστιάσει στην τέχνη και στον πολιτισμό του τόπου, ενώ η δεύτερη δείχνει σαφώς τη διάθεση να εξερευνήσει πολλά περισσότερα, χωρίς να έχει δεσμεύσεις στην πατρίδα. Η συνάντησή τους με τον γοητευτικό μποέμ ζωγράφο Χουάν Αντόνιο, που τις καλεί στη βίλα του, ανατρέπει τα δεδομένα και οδηγεί σε μια σύντομη ερωτική ιστορία με τη Βίκι και σε μια μεγαλύτερη με την Κριστίνα, μέχρι να εμφανιστεί η εκρηκτική πρώην γυναίκα του ζωγράφου, Μαρία Έλενα, που τους κάνει ακόμα περισσότερο άνω-κάτω. Τα πράγματα περιπλέκονται κι άλλο, καθώς ο Χουάν Αντόνιο συνεχίζει να είναι αντικείμενο πόθου και για τις τρεις γυναίκες.

Biutiful (2010)

Ο Ουξμπάλ είναι ένας άνδρας με «θολωμένες» αντιθέσεις- αφοσιωμένος πατέρας, συντετριμμένος εραστής, εγκληματίας του δρόμου, πνευματικά ευπαθής- που βρίσκεται σε μια στιγμή ξαφνικού, έντονου προσωπικού κινδύνου αλλά και ατομικής μεταμόρφωσης. «Αυτές οι αντιθέσεις υπήρχαν ήδη στο χαρτί», σημειώνει ο Μπαρδέμ.

«Όλες αυτές οι όψεις του Ουξμπάλ ήταν ωραία δοσμένες στο σενάριο. Αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να βρω το σημείο τομής όλων αυτών των πραγμάτων χωρίς να προδώσω ούτε ένα στοιχείο. Στην τελική, ο Ουξμπάλ είναι ένα φυσιολογικό άτομο που πρέπει να αντιμετωπίσει μια πολύ σκληρή κατάσταση, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να ξεπεράσει όλο αυτό για να αφήσει μια «κληρονομιά» στην οικογένειά του, μια κληρονομιά που δεν θα μπορούσε να είχε αφήσει στην αρχή. Θέλει να δώσει κάτι θετικό στα παιδιά του, κάτι που θα τους δώσει ελπίδα και θα το κουβαλούν μαζί τους στη μετέπειτα ζωή τους.»