zox.gr / PAY TV / Netflix: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παίρνει θέση υπέρ του
PAY TV

Netflix: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παίρνει θέση υπέρ του

Η Netflix γίνεται ολοένα και πιο συμπαθής στο κοινό. Και τούτο δεν αρέσει στο Hollywood.

Νέα και μάλλον απρόσμενη τροπή δείχνει να παίρνει το… σήριαλ-σύγκρουση ανάμεσα στην δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου σήμερα, την Netflix, και μεγάλης μερίδας της βιομηχανίας του Hollywood και ουκ ολίγων ονομαστών της εκπροσώπων, αναφέρει το Αθηνόραμα.

Το «σήριαλ» στην επιφάνεια έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο οι ταινίες παραγωγής της ίδιας της Netflix θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ταινίες των παραδοσιακών κινηματογραφικών studio – «κάτω από την επιφάνεια» βέβαια, όπως πάντοτε, όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα, καθώς η Netflix προσπαθεί να ανατρέψει, προς όφελός της, την καθιερωμένη «ακολουθία» μίας ταινίας από τις κινηματογραφικές οθόνες μέχρι τις τηλεοράσεις του σαλονιού.

Την ανατροπή αυτή το Hollywood για όλους τους προφανείς και μη λόγους δεν την θέλει – αυτό που μάλλον δεν περίμενε, ωστόσο, ήταν να βρεθεί… αντιμέτωπο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το θέμα!

Πράγματι, εκπρόσωποι του Υπουργείου (συγκεκριμένα ο ανώτατος δικαστής του για ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού) έστειλαν στην αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου προειδοποιητική επιστολή. Σύμφωνα με αυτήν «το Υπουργείο παρακολουθεί επισταμένως το θέμα των όρων βάσει των οποίων απονέμονται τα βραβεία Oscar – και αν τα μέλη της Ακαδημίας σκοπεύουν να τους αλλάξουν με τρόπο που να αποκλείει την συμμετοχή διεκδικούντων χωρίς επαρκή δικαιολόγηση, τότε η Ακαδημία διακινδυνεύει να κατηγορηθεί για μονοπωλιακές πρακτικές και να κληθεί να απολογηθεί γι’ αυτές».

Η επιστολή αναφέρεται στην σύνοδο της Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου και κατά την διάρκεια της οποίας εικάζεται πως ο Steven Spielberg θα θέσει εκ νέου «στο τραπέζι» την πρόταση να μην μπορούν να διεκδικήσουν βραβεία Oscar ταινίες της Netflix ή οποιασδήποτε άλλης Δικτυακής υπηρεσίας διανομής περιεχόμενου αν δεν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις συγκεκριμένες.

Ο διάσημος σκηνοθέτης έχει καταστήσει και στο παρελθόν σαφή την θέση του πως η Netflix δεν δικαιούται να διεκδικεί βραβεία Oscar με ταινίες που δεν έχει προβάλλει στα σινεμά παρά σε μικρή κλίμακα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, «ίσα-ίσα» για να παίρνει μέρος ως παραγωγός στην διαδικασία απονομής τους.

Το αιτιολογικό του Αμερικανού δικαστή στηρίζεται στην παράγραφο 1 του περίφημου νόμου Sherman, ο οποίος θεσπίστηκε προκειμένου να εξασφαλίσει πως όλα τα εμπορικά προϊόντα θα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο επί ίσοις όροις και η πορεία τους στην αγορά δεν θα επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Σε αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες ο δικαστής περιλαμβάνει την εμπορική ώθηση που λαμβάνουν ή δεν λαμβάνουν φιλμ που βραβεύονται με Oscar – όμως το θέμα παραμένει λεπτό γιατί ο νόμος κάνει λόγο για «αποτροπή μειωμένων πωλήσεων», ενώ οι ταινίες π.χ. της Netflix τυπικά δεν παράγονται για να συναγωνιστούν τις ταινίες του Hollywood στα εισπρακτικά ταμεία. Γεγονός που δημιουργεί, φυσικά, ανισορροπία αθέμιτου ανταγωνισμού… προς την πλευρά της Netflix, παραδόξως!