zox.gr / OUTDOOR / Zonar’s: Αυτό θα είναι το νέο του όνομα
OUTDOOR

Zonar’s: Αυτό θα είναι το νέο του όνομα

«Athénée» θα ονομάζεται πλέον το Zonar’s μετά από 80 ολόκληρα χρόνια.

«Athénée» θα ονομάζεται πλέον το Zonar’s μετά από 80 ολόκληρα χρόνια. Η επιχείρηση ανάρτησε φωτογραφία στο λογαριασμό της στο Instagram ανακοινώνοντας επισήμως την αλλαγή ονόματος που σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για το αγαπημένο καφέ – ζαχαροπλαστείο, αλλά και νέα εποχή για ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης.

«Η ιστορία ξαναγράφεται στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου. Η νέα εποχή για το ιστορικό σημείο είναι εδώ και το νέο όνομα είναι “Athénée”, σημειώνεται στην ανάρτηση.

Η αλλαγή ονόματος ήρθε ως αποτέλεσμα πολύχρονης δικαστική διαµάχης που ξεκίνησε το 2004, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση «Dionysos Zonar’s» στην Ακρόπολη, η οποία εντέλει και κέρδισε την αντιδικία. Η ιστορία του Zonar’s

Το καφέ ιδρύθηκε το 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά (1873 -1968), επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε ανοίξει μια επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία. Τα εγκαίνια του Zonar’s έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της φρεγάτας «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης».

Το Zonar’s στεγάζεται στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που θεμελιώθηκε το 1938 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, που είχαν σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux Arts) στο Παρίσι. Ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί από το 1994 ως «διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας» και «δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου».

Οι ξύλινες επενδύσεις, δημιουργίες της εταιρείας «Αθηναίος & Βαράγκης», οι πολυέλαιοι, τα κρύσταλλα και οι καθρέπτες, τα ακριβά σερβίτσια και τα λινά τραπεζομάντηλα προσέδιδαν στο Zonar’s αίσθηση μεγαλοπρέπειας και ευχάριστου περιβάλλοντος. Η Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Zonar’s μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική, ενώ οι Αθηναίοι γεύονταν για πρώτη φορά το παγωτό «Σικάγο». Ιερά τέρατα θαμώνες στο Zonar’s

Το καφέ – ζαχαροπλαστείο ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά (1968), το Zonar’sγνώρισε μεγάλες δόξες.

Στο χώρο αυτό έγραφε ο Σπύρος Μελάς τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της Έλλης, έδιναν τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση ο Μάνος Χατζιδάκις με τη Μελίνα Μερκούρη και σύχναζε η πολιτική ηγεσία του τόπου, από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Σοφοκλή Βενιζέλο, Ηλία Ηλιού, Γεώργιο Μαύρο, Ευάγγελο Αβέρωφ, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα μέχρι τους Γιώργο Γεννηματά, Λεωνίδα Κύρκο και Αναστάσιο Πεπονή.

View this post on Instagram

Zonars lights in the nightly city. #ZonarsAthens #barrestaurant #AthensRevival #Paradiseinthecity #Athens #Greece #restaurant

A post shared by Athénée (@atheneeathens) on

Το Ζόναρς είχε θαμώνες από τον κύκλο των συγγραφέων και καλλιτεχνών. Οι Σπύρος Μελάς, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Κατσίμπαλης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Δημήτρης Μυράτ, Μίνως Βολανάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μελίνα Μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Φρέντυ Γερμανός, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν συχνοί πελάτες του. Αλλά και ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί Άντονι Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Ζόναρς, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.

Το καφέ – ζαχαροπλαστείο του Zonar’s, το ιστορικό στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2001, άρχισε ανακαινισμένο την επαναλειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 το καφέ άρχισε να λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του PANAS GROUP, πλέον ως Zonars χωρίς την απόστροφο, με ανανεωμένη διακόσμηση και μενού.