zox.gr / ΤΑΙΝΙΕΣ / Κάννες 2019: Η συνέντευξη των Μάρεϊ – Τζάρμους και η βράβευση του Κάρπεντερ
ΤΑΙΝΙΕΣ

Κάννες 2019: Η συνέντευξη των Μάρεϊ – Τζάρμους και η βράβευση του Κάρπεντερ

Κάννες 2019: Τι έγινε στη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ.

Κάννες 2019: Έπειτα από την επίσημη πρεμιέρα «The Dead Don’t Die», ο Τζιμ Τζάρμους έθεσε τους πρωταγωνιστές του στο Palais des Festivals, ενώπιον των δημοσιογράφου για μία συνέντευξη Τύπου που περιελάμβανε τον μεγάλο Μπιλ Μάρεϊ αλλά και πολλά άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

«Ο Τζιμ Τζάρμους δεν χρειάζεται εμένα για να γίνει αστείος. Είναι από μόνος του ξεκαρδιστικός. Αλήθεια. Εγώ του μαθαίνω τρόπους και σωστή στάση του σώματος (γελάει). Είναι υπέροχο να δουλεύεις μαζί του. Πρώτα από όλα, για να σε πείσει να παίξεις στην ταινία του σού δίνει πάρα πολλά λεφτά. Μου υποσχέθηκε τόνους από δολάρια. Μου έστελνε κάθε μέρα δώρα. Άνοιγα την πόρτα μου και είχα κάθε μέρα δώρα από τον Τζάρμους. Ω, αυτός είναι. Ενας καταφερτζής, ένας χειριστής (γελάει). Δεν ξέρω τι να πω για τον Τζιμ.

Δεν ξέρω ποια τύχη μου έστειλε αυτόν τον συνεργάτη, ούτε γιατί με σκέφτηκε για αυτό το σενάριο. Ξέρω ότι τον αγαπώ γιατί ο κόσμος του είναι ασπρόμαυρος. Φέρνει μαζί του τη νύχτα, κι ας είναι μέρα. Ερχεται να σε συναντήσει μέρα, και μπαίνει ντυμένος νύχτα. Με τον πιο αστείο τρόπο. Ο Τζιμ ζει στις σκιές. Το μόνο που είχα να κάνω είναι να φροντίζω να έρχομαι στο σετ με μια ελαφρότητα. Να του κάνω τη ζωή πιο εύκολη. Ελπίζω να σας μπέρδεψα με όλα αυτά…», ανέφερε ο Μπιλ Μάρεϊ.

Ο Τζιμ Τζάρμους τόνισε με τη σειρά του: «Δεν νομίζω ότι η οικολογία έχει να κάνει με την πολιτική. Με ενοχλεί που οι άνθρωποι τα μπερδεύουν και με ρωτούν σχετικά και με την ταινία. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική. Με ενδιαφέρει ο άνθρωπος. Με ενδιαφέρει η ανθρώπινη αφύπνιση για θέματα σοβαρότερα της πολιτικής. Τα politcs δεν μάς έσωσαν ποτέ. Είναι αντιπερισπασμός κι όχι πραγματική επανάσταση.

Είναι επιχείρηση. Και για αυτό, πρόβλημα. Το πολύ λυπηρό είναι ότι η λύση του είναι στα χέρια μας. Εμείς, όσοι είμαστε σε αυτό το δωμάτιο, αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε για παράδειγμα ένα μποϊκοτάζ σε μια επιχείρηση που καταστρέφει το περιβάλλον, θα την κλείσουμε. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Αλλά δεν το κάνουμε. Κι εγώ, δεν είμαι αναμάρτητος. Μια χαζή ταινιούλα έκανα…

Φυσικά και είμαι αισιόδοξος. Η ταινία δεν είναι απαισιόδοξη. Αν κοιτάξετε προσεχτικά, όσοι είναι εκτός συστήματος (ο Ερημίτης Μπομπ και οι έφηβοι κρατούμενοι) δεν τρώγονται από τα ζόμπι. Οσοι επέλεξαν να είναι εκτός, ή όσους το σύστημα θεώρησε επικίνδυνους μπορεί και να κρατούν τη λύση στα χέρια τους. Εγώ αγαπώ πάρα πολύ τους έφηβους.

Οι έφηβοι μας μαθαίνουν νέες μουσικές, νέες τάσεις, νέες μόδες. Μάς αλλάζουν και μας μεταγγίζουν νέα ζωή. Κι εμείς τι κάνουμε; Τους μαλώνουμε. Τους λέμε να μεγαλώσουν. Τους λέμε να ωριμάσουν. Τους τιμωρούμε. Εγώ πιστεύω στους έφηβους. Και λυπάμαι πολύ που τους παραδίδουμε έναν κόσμο που το ρολόι μετράει αντίστροφα…»

Φέτος, ήρθε η σειρά του άρχοντα του τρόμου. Το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών και η περίοπτη Ένωση Γάλλων Σκηνοθετών (SRF) απένειμε το τιμητικό βραβείο Carrosse d’ Or στον Τζον Κάρπεντερ για το σύνολο της καριέρας και του έργου του. Ο 71χρονος σκηνοθέτης και μουσικός αποδέχθηκε το βραβείο του διασκεδάζοντας πολύ: «Στη Γαλλία με θεωρούν auteur. Στην Αμερική, με θεωρούν… αλήτη»