zox.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Eurovision 2019: Η Ισλανδία μας θύμισε ότι υπάρχουν θλιμμένοι στη γιορτή (vid & pics)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Eurovision 2019: Η Ισλανδία μας θύμισε ότι υπάρχουν θλιμμένοι στη γιορτή (vid & pics)

Η Eurovision 2019 είχε ένα λαμπερό προσωπείο και αρκετή "σκοτεινιά" στο background. Ευτυχώς που υπήρξαν οι Ισλανδοί, οι οποίοι έδειξαν, σε ζωντανή μετάδοση, τι συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αρένα.

Η Eurovision 2019 ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Στην καθιερωμένη γιορτή της μουσικής, είδαμε τους Ολλανδούς να κερδίζουν, τη Βόρεια Μακεδονία να προσφέρει… σε άλλους προσωρινά καρδιακά και σε πολλούς αφορμή για τρολ. Κυρίως μέτρια τραγούδια, από καλλιτέχνες που μπορεί να έχουν κάποια προσωπικότητα, αλλά είναι δύσκολο να την παρουσιάσουν σε μια σκηνή που δείχνει… επιλεκτική ευαισθησία σε ορισμένα ζητήματα.

Σύμφωνοι, η Eurovision δεν είναι το απαύγασμα του πολιτισμού, ούτε είναι κάτι αδιάφορο. Πρόκειται για ένα show που αφορά την Ευρώπη (εσχάτως και την Αυστραλία), το οποίο απασχολεί παγκοσμίως τους φίλους της μουσικής και τους αντίστοιχους των show. Φυσικά και θα απασχολήσει κάθε παρέα που ψάχνει ένα Σάββατο γεμάτο «καυλάντα». Μάζεμα σε κάποιο σπίτι, πίτσες, μπύρες, σχολιασμοί παντός είδους και ενίοτε πολιτικά σχόλια. Αυτό όλοι το έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, εφόσον έχουμε παρέες με τις οποίες περνάμε καλά.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και το γεγονός πως μπροστά από την υπέρλαμπρη βιτρίνα, τα μηνύματα Dare to Dream, τη βασίλισσα της ποπ, Μαντόνα (η οποία δεν… έλαμψε ακριβώς), τα φώτα, την επαυξημένη πραγματικότητα, υπάρχει και ένα «σκοτεινό» παρασκήνιο. Μια περιοχή που δεν έχει σταματήσει να ματώνει για χρόνια και ζει «στριμωγμένη» δίχως δικαιώματα και παγκόσμια αναγνώριση. Μια περιοχή όπου «τρώει» βόμβες για παραδειγματισμούς και τα παιδιά έχουν λόγο για να κλαίνε.

Πίσω από τη «μαρκίζα», κάποια χιλιόμετρα μακριά από το εντυπωσιακό Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στριμωγμένοι σε μια λωρίδα γης, που ζητούν δικαίωση και πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα.

Πίσω από τα μηνύματα φιλίας και αγάπης, αλλά και από τα σκετσάκια με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, έχει υπάρξει (και θα υπάρξει) άλλη μια επίδειξη τρομοκρατίας, από την πλευρά των ισχυρών. Όλα αυτά τα μηνύματα έπαιξαν μεν τον προηγούμενο καιρό (όπως οι επικλήσεις του Ρότζερ Ουότερς για εμπάργκο, αλλά και τις ανακοινώσεις των Παλαιστινίων καλλιτεχνών), αλλά χάθηκαν στο βωμό του show.

Ευτυχώς, που κάποια στιγμή, μέσα στην «τρέλα» της ψηφοφορίας, μια παρέα «απροσάρμοστων» -για τα στάνταρ των πολλών- από την Ισλανδία, έκανε το αυτονόητο. Οι Hatari εκμεταλλεύτηκαν τα δύο δευτερόλεπτα στα οποία η κάμερα τους συνάντησε και σήκωσαν πανό με τη σημαία της Παλαιστίνης. Έλυσαν το πρόβλημα; Όχι. Έκαναν αντίσταση;

Για κανέναν λόγο. Είχαν όμως τα «κάκαλα» να αφήσουν στην άκρη το pollitically correct προσωπείο της «γιορτής» και να αναδείξουν το προφανές. Αυτό που οι ισχυροί αυτής της Γης αρνούνται να δουν κατάφατσα. Ότι στα παρασκήνια της γιορτής, πέφτουν βόμβες. Και μάλιστα όχι πολύ μακριά από τα «πυροτεχνήματα».

Το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να διοργανώσει τον μουσικό διαγωνισμό όπως το επιθυμεί. Άλλωστε, ουδείς θα πει ότι φταίει ο πολίτης της κάθε χώρας για τις επιλογές των κυβερνήσεών του. Εμείς από την άλλη, έχουμε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να θυμόμαστε και να τσεκάρουμε το τι παίζει πίσω από την κουρτίνα. Εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν πράξη το σλόγκαν της «γιορτής». Μιλάμε για εκείνους που δεν τολμούν (dare) να ονειρευτούν (to dream).

Γι’ αυτό λοιπόν, οι Hatari αξίζουν το ηθικό 12άρι της χθεσινής βραδιάς…