zox.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μπομπ Ντίλαν: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο… λογοτέχνης μουσικός (pics&vids)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπομπ Ντίλαν: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο… λογοτέχνης μουσικός (pics&vids)

Γεννήθηκε σαν σήμερα σε μια μικρή πόλη της Μινεσότα. Κανείς δεν θα πίστευε πως θα γίνει αυτό που έγινε, αν του το έλεγες τότε. Όμως ο Bob Dylan θέλοντας να ανακαλύψει τον κόσμο, άκουσε από μικρός μουσική και διάβασε για τις τέχνες.

Γεννήθηκε σαν σήμερα σε μια μικρή πόλη της Μινεσότα. Κανείς δεν θα πίστευε πως θα γίνει αυτό που έγινε, αν του το έλεγες τότε. Όμως ο Μπομπ Ντίλαν θέλοντας να ανακαλύψει τον κόσμο, άκουσε από μικρός μουσική και διάβασε για τις τέχνες. Λέξεις πετάγονταν μέσα στο κεφάλι του που δεν μπορούσε να σταματήσει. Και αποφάσισε να φύγει, να ανοίξει τα φτερά του, όχι για να ανακαλύψει τον κόσμο, αλλά για να τον αλλάξει…

Ο Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμμερμαν γεννήθηκε σαν σήμερα στις 24 Μαΐου 1941 στο Ντουλούθ της Μινεσότα. Ως μαθητής γυμνασίου άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords ερμηνεύοντας τραγούδια των Τσακ Μπέρι και Λιτλ Ρίτσαρντ, με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική.

Του άρεσε ο Presley και ο Little Richard. Του άρεσε και ο Woody Guthrie. Όταν πήγε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, έφτιαξε ένα συγκρότημα και τραγουδούσε folk τραγούδια, κάτι σαν αυτά που εμείς λέμε παραδοσιακά. Έφυγε από το κολλέγιο και πήγε στην νέα Υόρκη, όπου ο Woody Guthrie βρισκόταν στο νοσοκομείο. Τον επισκεπτόταν συχνά και παράλληλα, έπαιζε μουσική σε μικρά μαγαζιά της πόλης.

Το 1960 άρχισε να παίζει σε διάφορους μουσικούς χώρους, με το νέο του όνομα και έχοντας ως μουσικό πρότυπο τον Γκάθρι. Τραγουδούσε σε πλατείες και folk bars στην περιοχή του Γκρίνουϊτς Βίλατζ. Ο γνωστός μουσικός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Σέλτον έγραψε γι’ αυτόν: «Αυτό το αγόρι, μια διασταύρωση παιδιού του κατηχητικού και μπήτνικς έχει μεγάλο ταλέντο». Σύντομα, ο Ντίλαν υπέγραψε συμβόλαιο με την πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια. Μέχρι σήμερα ηχογραφεί στην ίδια εταιρεία.

Το 1961 υπέγραψε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο. Στα επόμενα τρία χρόνια κυκλοφόρησε 3 δίσκους. Ο τρίτος του δίσκος «The Times They Are A Changin’», τον καθιέρωσε και στην λεγόμενη protest music, την οποία είχε «υπηρετήσει» και ο Guthrie.

Στις αρχές του 1962, κυκλοφόρησε ο πρώτος ομώνυμος δίσκος του, με δύο δικά του τραγούδια (Talking New York, Song for Woody) και τα υπόλοιπα διασκευές, μεταξύ των οποίων και το The House of the Rising Sun.

Ο δεύτερος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1963 με τίτλο The Freewheelin’ Bob Dylan, ο οποίος περιείχε και το πολύ δημοφιλές τραγούδι Blowin’ in the wind. Με αυτόν το δίσκο ο Ντίλαν ξέφυγε από τα στενά όρια της folk κοινότητας της Νέας Υόρκης και έγινε ευρύτερα γνωστός. Η φυσιογνωμία του, ο τρόπος ερμηνείας, οι στίχοι, η μουσική του αλλά και οι ριζοσπαστικές απόψεις του έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Απέκτησε ένα ένθερμο κοινό από, δίνοντας πολλές συναυλίες ενώ στίχοι του γίνονταν συνθήματα για τους νέους.

Από το 1965, όταν κουράστηκε από την εικόνα του κύριου εκφραστή της folk και της protest μουσικής. Εισήγαγε τον ηλεκτρικό ήχο στην μουσική του, προκαλώντας αντιδράσεις. Συνέχισε να βγάζει δίσκους και να κάνει συναυλίες. Ο αριθμός τους έφτανε σε τριψήφιο αριθμό ετησίως. Το 1966, μετά από ένα παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλέτα, χρειάστηκαν περίπου 12 μήνες για να αναρρώσει. Το 1973 έγραψε για την ταινία «Patt Garrett and Billy the Kid» το κλασσικό πλέον κομμάτι, «Knockin’ On Heaven’s Door» και τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε το πρώτο του γεμάτο tour μετά το ατύχημα.

Το 1979 κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy και το 1982, μπήκε στο «Songwriters Hall of Fame». Από τότε άρχισε η εποχή του «Rock Star» γι’ αυτόν. Έγραφε συνεχώς, έκανε σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με τον Bruce Springsteen και τον Paul Simon. Το 2012 έλαβε από τον Barack Obama το Προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας και τέσσερα χρόνια αργότερα, κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Έφηβος για πάντα

Το 1992 γιορτάζει τα 30 χρόνια επί σκηνής με καλεσμένους όλους τους παλιούς του φίλους. Κάνει παγκόσμια περιοδεία, έρχεται μάλιστα και στην Ελλάδα στις 14 Ιουνίου του 1993. Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες καλλιτέχνες διαφόρων μουσικών ειδών διασκευάζουν τα τραγούδια του. Όμως, η πηγή της έμπνευσης του Ντίλαν δεν στέρεψε. Συνεχίζει να βγάζει μεγάλους δίσκους και να θυμίζει ότι υπάρχει ως ενεργός δημιουργός.

Σχεδόν 60χρονος, κυκλοφορεί το 1997 το Time Out of Mind, γραμμένο πριν και μετά από μια μεγάλη περιπέτεια υγείας με την καρδιά του. Ένας δίσκος κλάσης, ένας δίσκος που φέρει την υπογραφή του ίδιου του Ντίλαν (Love Sick, Dirt Road Blues, Tryin’ to get to heaven, Cold Irons Bound, Can’t Wait) αλλά παράλληλα ένας σύγχρονος δίσκος που πετυχαίνει και εμπορικά. Το Time Out of mind σαρώνει τα βραβεία Grammy, ανοίγοντας μια περίοδο απόδοσης τιμών. Τα επόμενα χρόνια βραβεύεται από τον βασιλιά της Σουηδίας, προτείνεται για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και παίρνει το Βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι Things have changed. Ο δίσκος του, Love and Theft, κυκλοφόρησε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, την ίδια ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016

Το 2016 του απένειμαν το Νομπέλ Λογοτεχνίας διότι «δημιούργησε νέους ποιητικούς εκφραστικούς τρόπους μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού». Την ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, στη Στοκχόλμη, η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου να τα όρια βράβευσης για το Νόμπελ Λογοτεχνίας διευρύνθηκαν η κ. Σάρα Ντάνιους δήλωσε: «Όχι, δεν τα έχουμε διευρύνει. Αν ανατρέξετε στην ιστορία του ποιητικού λόγου θα δείτε ότι και ο Όμηρος και η Σαπφώ συνέθεσαν ποιητικά έργα που απαγγέλλονταν και τραγουδιούνταν. Σήμερα διαβάζουμε τον Όμηρο. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διαβάζουμε και να ακούμε τα ποιήματα του Μπομπ Ντίλαν. Είναι ένας μεγάλος ποιητής στη μεγάλη παράδοση της αγγλόφωνης ποίησης».